Angst en trauma

Volledig vrij zijn van angst of trauma is voor sommigen een utopisch denkbeeld. Misschien voor jezelf maar misschien ook voor je dier. Haalde je een asieldier of ander getraumatiseerd dier in huis en verloopt het nogal stroef? Denk je dat alles mettertijd vanzelf wel beter zal gaan? Vaak zal er wel een verbetering merkbaar zijn, maar het kan vooral veel tijd kosten want angst en trauma verdwijnt niet zomaar.

Klinkt het een beetje vreemd als ik zeg dat mindfulness kan helpen bij dieren? Dan leg ik je het graag even uit.

Wanneer een persoon (ik noem die persoon hier even ‘Martine’) een negatieve ervaring had, zoals bijvoorbeeld een ongeval waarbij de bestuurder in slaap viel en Martine er met hevige schrik van af kwam. Martine herhaalt de situatie constant in haar hoofd, praat over haar opgelopen schrik met iedereen die ze kent, ligt er vaak wakker van en haalt de beelden steeds weer voor haar geest, herleeft de angstgevoelens keer op keer. Hierdoor worden de angstgevoelens steeds sterker en worden ze een conditionering. Telkens wanneer Martine bij iemand in de auto stapt gaat ze op zoek naar een soort van ‘zekerheid’ dat de bestuurder fit genoeg is om te rijden. Angst dat ze opnieuw bij een bestuurder zou zitten die eigenlijk te moe is en misschien zou kunnen in slaap vallen.

Het trauma die Martine heeft meegemaakt zit diepgeworteld, mede door het feit dat ze de angstgevoelens in haar hoofd veel te vaak heeft herhaald. Om dergelijke angst of trauma te overwinnen kun je gebruik maken van de Trust Techniek. De herinnering aan het ongeval zal blijven, maar de daarbij gepaarde gevoelens van angst, schrik, onmacht, … zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon. De Trust Techniek lost negatieve gevoelens volledig op. Het resultaat is dat Martine dankzij de Trust Techniek leert inzien dat de situatie die zij meemaakte een eenmalige situatie was en niet alle bestuurders haar angst moeten inboezemen. Martine is nu voorgoed verlost van de negatieve gevoelens.

Bij dieren werkt het op dezelfde manier.

Bruno is een rescue hond uit het asiel. Ooit werd hij geslagen door een man. Hij toont agressiviteit en in het asiel zijn ze natuurlijk voorzichtig om hem aan iemand voor te stellen. De hond heeft een aversie naar mannen toe. In zijn beleving zijn ‘mannen’ slecht want hij kreeg rammel van een man.

Met de Trust Techniek breng je de hond in een toestand waar hij ook zijn angsten en trauma kan loslaten. Hij zal ook leren zien dat de situatie waar hij werd mishandeld door een man een éénmalige situatie was. Hij zal leren dat andere mannen wel te vertrouwen zijn. De Trust Techniek leert hem dus niet alleen zijn angst overwinnen, zijn trauma loslaten maar ook de situatie bekijken met andere ogen.

Dus ook met mindfulness kunnen we onze dierbare dieren rondom ons helpen.

Als zij geconditioneerd zijn door bepaalde negatieve ervaringen uit het verleden, kunnen wij, met eenvoudige technieken ons dier helpen om deze angsten te overwinnen. Op die manier gaan ze zichzelf her-conditioneren en daardoor leren ze zelf dat er vertrouwen mag zijn en gaat ook hun angstgedrag of probleemgedrag verdwijnen.

Als erkend gedragstherapeut en trust techniek therapeut help ik jou en je dier graag ondersteunen om het gedragsprobleem/angstprobleem op te lossen. Of het nu gaat over een probleem die plots is opgedoken of reeds lang aansleept, dat maakt geen verschil. Bij het gebruik van de Trust Techniek gaan we altijd op het tempo van het dier. We geven het dier de nodige tijd en ruimte zodat het zichzelf kan herconditioneren en trauma overwonnen wordt.