Mijn hond heeft last van jeuk!

Je hond ligt rustig in z’n mandje en plots begint hij hevig last te krijgen van jeuk. Haast onophoudelijk gaat hij krabben, bijten of likken. Het lijkt alsof hij de jeuk niet meer de baas is en de rust waar hij naar verlangt lijkt onbereikbaar. Je kan er zelf haast gek van worden omdat je je kunt inbeelden hoe vreselijk het is voor je hond. Ik heb het natuurlijk niet over gewoon efkes krabben, maar over een heftige vorm van jeuk, een allesoverheersende irritatie.

Jeuk is gewoon een kriebelend gevoel dat je uitnodigt om te krabben. Oorspronkelijk is jeuk een verdedigingsmechanisme. Zit er een vlo, dan krabt de hond omdat het kriebelt en hij wil door het krabben de vlo verwijderen. Maar jeuk heeft lang niet altijd te maken met vlooien!

Uiteraard zijn er tal van mogelijkheden die jeuk veroorzaken. En het is natuurlijk noodzakelijk om te achterhalen waarom jouw hond zichzelf zo obsessief zit te krabben. Een dierenarts kan je helpen de oorzaak achterhalen zodat een juiste diagnose ook een juiste behandeling kan worden gegeven. Is er een huidprobleem? Vachtmijt? Neten? Vlooien? Schimmels? Eczeem? Allergie? Een probleem met de voeding? Ijzertekort? De oorzaken van jeuk kunnen veelzijdig zijn. Vooral bij aanhoudende jeuk kun je best een dierenarts raadplegen.  Dan kan er een afkrabseltje gemaakt worden, een harenmonster worden genomen en verschillende testen en onderzoeken worden gedaan. Meestal kan er hulp geboden worden met natuurlijke middelen.

Maar, de oorzaak van jeuk kan ook van psychische aard zijn. We kunnen eens kijken naar de diepere betekenis van jeuk. Vanuit een meer holistish oogpunt is er een soort samenhang van lichamelijke klachten en psychische problemen. De huid gaat jeuken als er onrust is of stress, ongeduld ook. Het gevoel van ‘uit je vel willen springen’. Geen raad weten met jezelf. Jezelf onderdrukken. Je krijgt de ‘kriebels’ van iets.

Toen mijn hond enige tijd geleden enorme last kreeg van jeuk heb ik de Trust Techniek bij haar toegepast. Al heel snel merkte ik dat het krabben fel verminderde en er kwam rust in de plaats.  Rust, die zij door de stevige jeuk, was kwijt geraakt. Haar onrust kwam tot uiting in de vorm van enorme jeuk, constant de behoefte hebben om te krabben, te bijten en te likken aan haar poten en rug. Ik kan het niet genoeg benadrukken dat gemoedsrust belangrijk is. Zodra je de Trust Techniek toepast schenk je het dier die innerlijke rust en merk je zelf dat problemen zo vaak zichzelf oplossen.