Mindful in het Hier en Nu

Het is een grote misvatting dat dieren altijd leven in het Hier en Nu.

Mocht dat zo zijn, dan kun je een dier mishandelen en denken dat, wat je het dier aandeed, deze het allang weer is vergeten, want hij of zij leeft in het Hier en Nu. Dat is totale onzin.

Dieren denken zeker na, weten dat het etenstijd nadert, dat ze wellicht bijna uitgelaten worden, paarden bereden worden, enz.  Maar in de tussentijd zijn ze veel meer verbonden met zichzelf wat betekent dat ze veel vaker wel dan niet in het Hier en Nu verblijven. Ze zijn dus meer mindful dan mensen. Gedragsproblemen bij dieren kun je dan ook perfect oplossen met gebruik van mindfulness.

Met mindful zijn bij dieren bedoel ik niet om alles zijn beloop te laten gaan. We moeten ondersteuning en begeleiding geven die past om het probleemgedrag voorgoed uit te roeien. We gaan samenwerken in plaats van domineren.

Elk mens en elk dier is perfect zoals hij is. Alleen is er soms wat extra ondersteuning nodig.

Niet belonen voor ongewenst gedrag, want dan koop je enkel het juist gedrag van de hond. Wil je ook zijn/haar hart winnen, dan doe je dit vanuit jouw hart en niet met beloningen.

Straf voor ongewenst gedrag zorgt alleen voor meer spanning en angst. Dan zal het dier luisteren uit angst maar op die manier kun je nooit een relatie in verbondenheid krijgen.

Ruimte geven aan het dier en een relatie opbouwen, kortom, op het tempo van het dier gaan en luisteren naar wat het dier nodig heeft, zorgt voor een optimale verstandhouding. De enige basis is vertrouwen en van daaruit komt een healing op gang en worden oude conditioneringen vervangen. Het mooiste resultaat is niet dat het ‘probleemgedrag’ verdwijnt maar de diepere verbinding die het teweegbrengt tussen baasje en dier.