Onzekerheid bij dieren

Ooit al een kat of hond in huis genomen uit een asiel? Wellicht hebben ze dan een verleden die niet bestond uit een luxeleventje. Ofwel kenden ze een behoorlijk normaal leven, maar werden ze gedumpt omdat de baasjes op reis vertrokken en geen opvang wilden voorzien. Soms worden dieren ook gewoon achtergelaten omdat verzorgingskosten beginnen op te lopen, wegens ouderdom, wegens scheiding van de baasjes, verhuis, medische redenen van de baasjes waardoor ze de zorg niet meer kunnen garanderen enz. Sowieso zijn de dieren de dupe en blijven ze achter met een gevoel van onzekerheid.

Want, waar ooit misschien liefde te bespeuren was en een houvast, op het moment dat ze worden achtergelaten valt niet alleen hun zekerheid weg van een thuis en het krijgen van voedsel, maar ook emotioneel krijgen ze het heel hard te verduren. Zoals dieren liefde kunnen voelen, hebben zij ook emotionele gevoelens zoals onzekerheid en angst. Waarom liet mijn baasje mij achter? Was ik niet lief genoeg? Ben ik te oud? Deed ik iets fout?

Dieren die zijn achtergelaten hebben het natuurlijk dubbel zo moeilijk om opnieuw iemand te vertrouwen. Ze kunnen treuren om hun verlies en het gevoel dat ze (plots) ongewenst zijn laat onvermijdelijk littekens na.

Gelukkig bestaat er zoiets als de trust techniek, waarbij je een dier kunt helpen om 100% hun vertrouwen te winnen. Wat het dier ook heeft meegemaakt in het verleden, hoe onzeker het zich ook voelt, de onzekerheid zal plaats ruimen en het dier zal zijn trauma’s verwerken. Jij kan zo’n dier ondersteunen met eenvoudige technieken. Je geeft het dier de nodige gemoedsrust d.m.v. de trust techniek en het onzeker gedrag zal oplossen. Waar je anders in dergelijke situatie misschien jaren tijd nodig hebt om piepkleine verbeteringen te zien, zal je nu opmerkelijke sprongen vooruit maken in het bouwen van je relatie. Belangrijk is dat je geen ‘terugval’ meer hebt. Eens geleerd, blijft geleerd. Het is nooit meer 1 stap vooruit en 2 achteruit, zoals dat vaker gebeurt met onzekere dieren. Hierdoor blijf je gemotiveerd omdat je steevast merkt dat je elke keer je dier helpt. Je helpt vanuit het hart, uiteraard, maar het wonder zit hem in de techniek die je toepast. Wil je graag meer weten en ook bouwen aan een diepe vertrouwensrelatie, neem dan snel contact op.