Overmatig blaffen

 

Honden die overdreven blaffen kunnen nogal zorgen voor frustraties. Het onophoudelijk blaffen werkt op de zenuwen van de baasjes, andere huisgenoten, en eventueel buren of bezoekers.

Redenen waarom honden blaffen kunnen nogal variëren. Eerst en vooral zijn sommige honden communicatiever dan andere. Honden blaffen niet omdat ze op de zenuwen willen werken, maar hebben altijd een reden om te blaffen.

Zolang het blaffen eerder kortstondig is wordt het meestal aanvaard. Zo is er soms geblaf als verwelkoming wanneer je thuiskomt of geblaf omdat ze weten dat ze mee mogen wandelen. Maar vaak is het blaffen langdurig en dus ook onwenselijk.

Sommige honden blaffen uit verveling, onzekerheid of angst. Zij uiten hun gevoelens door te blaffen. Als ze bijvoorbeeld op straat beginnen te blaffen als iemand nadert, dan voelen ze zich zodanig onzeker of angstig dat ze dit willen laten horen. Wanneer de reden voor het blaffen voortkomt uit verveling, dan is het natuurlijk noodzakelijk om eerst de verveling weg te nemen door voldoende lichaamsbeweging te geven aan je hond en de nodige aandacht. Breng voldoende tijd met hem door. Laat hem weten dat hij belangrijk is in jouw leven door hem de aandacht te schenken die hij verdient! Denk je dat de hond blaft zonder reden, dan zou het kunnen dat hij een chronische pijn heeft en raadpleeg je uiteraard best een dierenarts voor verder onderzoek.

Maar blaft je hond uit angst, onzekerheid, frustratie, opwinding of over-enthousiasme, dan is het natuurlijk nodig dat je hem helpt. Een hond kan geholpen worden op veel manieren. Je kan het blaffen afleren, maar als je de oorzaak van het blaffen negeert dan zou het blaffen zomaar kunnen omschakelen in een ander ongewenst gedrag. De beste manier om het aanhoudend geblaf ‘af te leren’ is je hond ‘aanleren’ dat hij gemoedsrust mag hebben op elk moment. Zo heeft hij niet langer de behoefte om te blaffen omdat hij zich angstig of onzeker voelt want de angst of de onzekerheid verdwijnt en als bijkomend resultaat verdwijnt ook het geblaf. De hond her-conditioneert zichzelf omdat jij hem correct ondersteunt. In plaats van te corrigeren wanneer hij blaft, ga jij hem begeleiden zodat hij emoties zoals frustratie of opwinding kan overwinnen.

Zelfs de grootste blaffers worden rustig met het toepassen van de Trust Techniek. Heb je graag professionele begeleiding, contacteer mij vrijblijvend voor meer info.