Rouwbegeleiding

De onvoorwaardelijke liefde van dieren raakt onze ziel,
Als dat wegvalt is het logisch dat het verschrikkelijk pijn doet,
dat verlies, raakt onze ziel des te meer en des te dieper.

 

Rouwbegeleiding bij het verwerken van dierenverlies

Het verlies van een dier is enorm ingrijpend en door de omgeving wordt dit verdriet meestal geminimaliseerd of zelfs niet erkend. Als je dier overlijdt, is het alsof een deel van je gezin of van jezelf wegvalt. Je bent kapot van verdriet en het is hartverscheurend om plots te beseffen dat je geliefd dier niet meer fysiek bij je is.

Hulp inroepen om het verdriet van een persoon te verwerken is bij de mens al goed ingeburgerd. Worstelen met de dood van je dier daarentegen, dat is een heel ander verhaal. Er heerst nog een zekere taboe rondom het rouwproces voor een dier. Wie een geliefd dier verliest blijft echt in de kou staan. Er wordt verwacht dat je je verdriet gewoon wegslikt, terwijl uit onderzoeken is gebleken dat mensen soms veel dieper rouwen om een dier dan om een mens. Mensen zonder dieren horen het niet graag, maar het is wel zo. Het is dus niet verstandig om de overweldigende emoties die een overlijden teweegbrengen te onderdukken.
Misschien erkent je omgeving jouw diepgaand verdriet en immense pijn niet of wordt dit onderschat. Maar de pijn die je voelt is wel degelijk aanwezig! Het rouwproces op een mooie serene manier kunnen doorlopen en afronden is echt noodzakelijk. Wanneer rouwverwerking niet of niet grondig gebeurt, kunnen mentale of fysieke klachten later de kop op steken.

In mijn rouwbegeleiding ga ik met veel liefdevolle aandacht met je mee in het rouwproces. We gaan doorheen alle gevoelens van spijt, herinneringen, dankbaarheid en zorgen ervoor dat je op een liefdevolle manier komt tot afscheid.

Wat niet mag vergeten worden is dat je dier gedurende je leven in bepaalde mate je therapeut is geweest. Of je je daar nu bewust van bent of niet, ongetwijfeld hielp jouw dier bepaalde emoties in balans brengen. Tijdens rouwverwerking komt er soms een onderliggend probleem bloot te liggen, omdat onverwerkte gevoelens en emoties weer naar de oppervlakte komen. Alles mag aan bod komen tijdens de rouwsessies, in een veilige omgeving. Ik help mensen begeleiden in hun rouwproces zodat alle gevoelens kunnen geuit, doorleefd en geplaatst worden. Wanneer in de loop van het rouwproces emoties getransformeerd worden kan het verlies plots een grote betekenis krijgen.

Niet te vergeten, er zijn ook de kleinere dieren die overlijden maar een grote impact kunnen nalaten. Wie neemt iemand serieus die een vogel of cavia verliest? Je voelt je even machteloos en krijgt daarbovenop lacherige reacties zoals ‘Het is maar een een cavia. Haal er gewoon een nieuwe’. Dat werkt niet! Elk dier, ongeacht de grootte heeft een eigen karaktertje en die vervang je niet zomaar. Mijn begeleiding stopt niet bij het verwerken van de dood, maar ook bij verloren huisdieren, of dieren die wegens omstandigheden gescheiden werden. Ook in deze omstandigheden kun je rouwen. Zolang de pijn en het verdriet van verlies voelbaar zijn kan ik je de nodige ondersteuning geven.

Neem hier contact op voor een afspraak of meer informatie.