Te laat voor afscheid of toch niet?

Het overlijden van een dier is een enorm ingrijpende gebeurtenis.

Misschien was het onverwachts of misschien zag je het aankomen. Maar of het nu onverwachts is of niet, de pijn gaat meestal recht door het hart, zo diep als maar kan. De onvoorwaardelijke liefde die het dier jou gaf valt plots weg. 

Dieren zijn zo nauw met ons verbonden, ze leven met ons in huis en maken deel uit van het gezin. De emotionele band die je hebt opgebouwd is van onschatbare waarde. Precies daarom is het afscheid nemen van je dier zo belangrijk. Maar ‘afscheid’ is voor veel mensen een zwaar geladen woord, die gepaard gaat met pijn, verlies, verdriet en onmacht. Dus heel wat mensen vermijden het om afscheid te nemen en realiseren zich dan te laat dat ze het beter toch deden.

Het verlies van je geliefde huisdier is niet te onderschatten. Soms gaat het verlies van een dier dieper dan het verlies van familie, omdat zij echt onvoorwaardelijk liefhebben. Dieren bezitten nu eenmaal de potentie om harten te ontdooien en trouwe vriendschap te geven, het kostbaarste geschenk op aarde.

Als je beste maatje ziek wordt en er moet een beslissing volgen om het dier te laten inslapen, dan zijn dit hartverscheurende momenten. Elk overlijden van een geliefd huisdier gaat door merg en been. Het verdriet is gewoon onbeschrijflijk en de pijn ondraaglijk. Het gevoel dat je dit nooit meer te boven komt en je verdriet oneindig zal zijn is nog veel te zacht uitgedrukt.

Mensen die niet van dieren houden of nooit een huisdier hadden gaan meestal niet begrijpen hoe diep je verdriet zit. Daarentegen zal iedereen die ooit een dierbare buddy heeft verloren zeker jouw gevoelens begrijpen, de pijn herkennen en met jou meeleven.

Het is voor een bepaalde groep mensen een geruststellend gevoel dat alles ophoudt bij de dood. Dan hoef je je over niets nog zorgen te maken. Maar steeds meer mensen worden wakker en voelen de aanwijzingen dat het niet stopt bij de dood en die groep mensen gaan op zoek naar getuigenissen. En deze zijn er massaal. Zelfs de wetenschap erkent het feit dat de dood niet het einde is! Jammer genoeg is er nog steeds een taboe en willen mensen niet graag toegeven dat ze geloven in een hiernamaals. Laat staan om dit aan de grote klok te hangen, natuurlijk uit angst om uitgelachen te worden. Het maakt mij treurig dat mensen zich niet openstellen voor iets wat zo natuurlijk is als een levenscyclus met telkens weer een einde en een nieuw begin, maar ik respecteer uiteraard ieders mening.

Verdriet verwerken is voor iedereen erg persoonlijk en kan op veel manieren. Toch blijven veel mensen met bepaalde vragen rondlopen.

Was je eigenlijk klaar om je dier te laten inslapen?

Nam je afscheid?

Heb je spijt dat je geen afscheid nam omdat je het niet aandurfde?

Zou je nog graag contact hebben met je dier, over de regenboogbrug heen?

Wil je weten hoe je dier het stelt in die andere dimensie?

Was je dier klaar om ingeslapen te worden?

Zoveel onbeantwoorde vragen!

Natuurlijk kunnen dieren niet spreken, maar communiceren doen ze wel. Ze brengen beelden en gedachten over. Dieren zijn, net zoals mensen, ook meer dan alleen maar hun lichaam. Hun ziel kan blijven communiceren met ons, zelfs voorbij de zogenaamde dood. Misschien ken je het fascinerend boekje boordevol getuigenissen van contact met overleden dieren : Animals and the afterlife?

Contact leggen met je overleden huisdier kun je zeker zelf. Dierencommunicatie kan iedereen leren! Het is zoals een spier die moet getraind worden. Het vergt wel veel oefening en ervaring. Is je dier pas overleden, dan kun je nu misschien niet de moeite, de kracht en de tijd opbrengen om het te leren. Intussen kan ik je helpen om jou te bevrijden van je prangende en onopgeloste vragen. Enkel met een foto van het dier en de naam kan ik het contact leggen. Dierencommunicatie wordt meestal aangevraagd voor contact met honden, katten en paarden maar het kan evengoed voor cavia’s, konijnen, papegaaien e.a.

Nieuwe inzichten en boodschappen bieden niet alleen duidelijkheid en houvast, maar zijn een onmisbare steun bij het verwerken van jouw verdriet. Mijn mooiste ervaringen dierencommunicatie komen uit het contact met overleden dieren. Hun boodschappen zijn telkens opnieuw verrassend en bemoedigend. Bij elk contact met een overleden dier vloeien de tranen van ontroering omdat de boodschappen die zij aan hun baasjes willen overbrengen zo diepgaand zijn.

Jouw overleden dier wil niets liever dan jou troost brengen. Stel je open voor de geruststelling die jouw dier je wenst door te geven vanuit de plek waar hij/zij nu is.