Honden die trekken aan de lijn … vervelend, niet?

In deze blog wil ik eens dieper ingaan op het ‘waarom honden trekken aan de lijn’ en hoe je hiermee kan omgaan zodat die vervelende wandelingen getransformeerd worden naar aangename wandelingen.  

Waarom trekt jouw lieverd toch zo hard aan de lijn?  

Het trekken komt voort vanuit emoties en gevoelens die je hond op dat moment voelt.  

Honden ervaren emoties zoals o.a. stress, angst en omgevingsprikkels. Eerst en vooral willen ze veiligheid en voorspelbaarheid en scannen ze de omgeving. Niet alleen met hun ogen, maar vooral ook hun neus ‘staat aan’ en al die geurcommunicatie nemen ze op en verwerken ze tijdens de wandeling. Een veel voorkomende emotie is ook het conflict die ze ervaren met het baasje. Ze voelen de weerstand aan de andere kant van lijn en dat zorgt bij hen vaak voor frustratie.

Het positieve is dat jij, als verantwoordelijk hondenbaasje jouw hond het beste kan ondersteunen. 

 

Hoe kan jij het trekken aan de lijn stoppen? 

Ten eerste hoef je te weten dat je het trekken niet moet ‘afleren’. Dit heb je misschien zelf al tot vervelens toe geprobeerd: zelf harder terug trekken aan de lijn, zuchten en pruttelen tegen je hond en wellicht zelfs met luide stem geprobeerd om te corrigeren, ‘neen’ roepen, snoepjes geven, stilstaan en de andere richting uit gaan, … Tot je ten einde raad beseft dat niets van dit alles ook maar enig verschil uitmaakt.

Het internet staat ook boordevol info, maar helaas, ook veel verkeerde info en wanneer je in de val trapt om elke tip te proberen raakt je hond verward en blijven resultaten uit. Daarom geef ik je in deze blog praktische tips over wat je wel kan doen om je wandelingen aangenaam te maken. Laten we beginnen om wat meer inzicht te krijgen over de hond zelf.

  

Hoe voelt de hond zich op dat moment? 

Elke hond is verschillend en ervaart de wandelingen ook verschillend. Sommige honden wandelen relaxed aan een lange lijn, terwijl we voor andere honden beter hun wereld zo klein mogelijk maken tijdens de wandeling en dus beter een korte lijn gebruiken. Honden zijn uniek en vereisen een aparte aanpak. Hoe kan je nu weten wat goed is voor jouw hond? Simpelweg door hondentaal te leren. Je hoeft het trekken aan de lijn niet af te leren. De hond leert het vanzelf af, zodra jij leert begrijpen wat jouw hond nodig heeft en goed kan communiceren. Jij hebt dus de sleutel in handen! 

Concrete en praktische tips die jij onmiddellijk kan toepassen.  

  • Kijk op een welzijnsgerichte manier naar het probleem. Niet alleen het welzijn van de hond maar ook van jezelf. Het heeft absoluut geen zin dat je hond je schouder probeert uit de kom te trekken. Daar krijgt je naast fysieke pijn alleen maar meer frustraties bij. De meest belangrijke stap die je kan zetten is respect hebben voor je eigen lichaam. Wanneer de hond te hevig trekt, dan stop je gewoon met wandelen. Jij voelt pijn, dan heb je een pauze nodig. PUNT. Neem dus een pauze voor je weer verder wandelt. Trekt hij opnieuw, dan stop jij opnieuw. Dat is NIET om je hond te trainen maar om jezelf te leren ‘voelen’: dit gaat zo niet, mijn welzijn is ook belangrijk. Uit respect voor mijn lichaam neem ik een korte pauze. Dat is een hele andere energie dan wanneer je gewoon stopt om je hond te ‘trainen’.  Als je zo tewerk gaat, ga je niet in conflict met je hond, maar neem je gewoon even tijd voor jezelf.

 

  • In gemakkelijke situaties, terwijl je rustig wandelt kun je tussendoor al eens complimentjes geven. Zodra hij naar je kijkt en spontaan eens oogcontact maakt, beloon hem met bvb deze woordjes: mooi dat je contact maakt, ik zie jou ook, ik ben blij met je contact, … en voel ook de energie en blijheid daarbij. Het ontspannen gevoel pikt de hond zeker op en na verloop van tijd zal je hond steeds meer en meer contact met je maken tijdens het wandelen. Het is een mooie basis voor een mindful en ontspannen wandeling.

 

  • Leer de lichaamstaal van je hond kennen, zodat je de subtiele signalen ziet en onmiddellijk kan reageren. Je observeert je hond en bij de kleinste signalen heb jij al de verandering in emoties en gevoelens opgepikt, zodat je meteen kan handelen. Op die manier kun je bepaalde situaties voorkomen of ondersteun je de hond en stel je hem gerust met woordjes zoals bvb ‘het is ok. Rustig.’ Daarom hamer ik er op dat we absoluut de lichaamstaal leren kennen om elkaar écht te begrijpen.

 

  • Bewaak grenzen van je hond. Zodra je ziet dat je hond zal reageren, dan hoef je niet te wachten tot hij aan de lijn trekt, maar kun jij connectie proberen te maken, door bvb te zeggen: kom maar even bij me. Je maakt niet alleen een verbinding op die manier maar je bewaakt ook grenzen. Je zorgt ervoor dat de grenzen niet zullen worden overschreden. Tijdens een individuele coaching ga ik daar heel diep op in omdat je hierbij het fundament legt om ‘samen’ te wandelen op een ontspannen manier.  

 

  • Ga tijdens de wandeling vaak verbinding maken met je hond. Als de hond trekt aan de lijn, dan is hij niet in verbinding met jou, maar met al wat rond hem is. Hij snuffelt en observeert de omgeving. Dat is helemaal niet verkeerd. Snuffelen heeft hij nodig om te ontspannen, maar wanneer je merkt dat hij gewoon zijn neus achterna jaagt en vergeet dat jij hangt te bengelen aan het einde van de lijn, dan is er geen connectie. Hij laat dan zijn jachtdrift de overhand nemen. Probeer ervoor te zorgen dat jullie connectie belangrijker wordt dan zijn jachtdrift. 

 

  • Ga wandelen in een prikkelarme omgeving, indien mogelijk. Als je merkt dat je hond in een stadscentrum erg overprikkeld raakt van geluiden zoals bussen en auto’s of angstig is van fietsers, steps en al wat beweegt, dan is de kans groot dat je hond wel rustig kan wandelen in een natuurlijke omgeving. Hou daar zeker rekening mee in de mate van het mogelijke en vermijd situaties waarin je hond het moeilijk heeft.

  • Ben jij je zelf ten volle bewust van jouw gevoelens tijdens het wandelen? Hoe meer ‘mindful’ jij bent tijdens de wandeling, hoe meer je hond jouw voorbeeld zal volgen. De term ‘leading by exemple’ of ‘het goede voorbeeld geven’ draait om leiderschap waarbij het gedrag, de houding en de bewuste gedachten een invloed hebben op anderen en in dit geval, op je hond.  Het is geen machtstrijd maar een leiderschap waar jij het gedrag dat je wil zien van je hond aan hem vertoont vanuit voorbeeldgedrag.

  • Het is een fabel dat honden moeten wandelen. Sommige honden zijn zodanig overprikkeld en hun stressemmer zit  zo vol dat verplichte rust absoluut noodzakelijk is. Een ‘tijdelijke’ wandelstop kan wonderen doen. Dit brengt bij veel hondenbaasjes onbegrip en verwarring. Wil je daar meer over weten, lees dan zeker ook mijn blog over ‘stress bij je hond verminderen’ waarin ik je alles vertel over ‘de drempel van opwinding’ en hoe jij als hondenbaasje je hond het beste kan ondersteunen.

 

Heb je graag persoonlijke begeleiding om ook jouw wandelingen aangenaam te maken, vraag mij hier vrijblijvend meer info.

Oplossingen aanreiken voor gedragsproblemen en ongewenst gedrag.
De taal en het gedrag van je dieren begrijpen en streven naar een diepe verbinding.
Ann Suvée – Gecertificeerd Dierengedragstherapeute

Copyright © 2018 - 2024 | Dierencoach Ann