Achtergrond van de kat

Katten zijn fascinerende dieren met een lange geschiedenis. Onze huiskatten stammen af van de Noord-Afrikaanse wilde kat en hebben veel van hun voorouderlijke gedragingen en instincten behouden. Ongeacht of je kat een gewoon huiskatje is of een speciaal ras, ze hebben allemaal dezelfde basisbehoeften, instincten en gedragingen.

 

Zodra je wat meer weet over de achtergrond van de kat en hoe ze zich gedragen in het wild zal het ook duidelijker worden waar je kat behoefte aan heeft.

Katten zijn solitaire jagers, wat betekent dat ze in hun natuurlijke omgeving voornamelijk alleen jagen en leven. Ze zijn sterk territoriaal ingesteld, en vermijden liefst conflicten, omdat ze zowel prooi als predator zijn. Ze hebben dus een sterk ontwikkeld instinct om zich te verstoppen als ze gevaar waarnemen.

Verder zijn het meesters in het ‘geen pijn tonen’. 

Ze zijn ’s nachts vaak actiever dan overdag en eten meerdere keren per dag kleine hoeveelheden. Dit gedrag helpt hen te overleven in het wild, waar ze jagen op muizen, amfibieën, reptielen, vogels en insecten. 

Toilethygiëne bij katten 

In de natuur graven katten hun behoefte onder om zichzelf te beschermen. Hun voedsel is eiwitrijk, waardoor hun uitwerpselen een sterke geur hebben en andere roofdieren kunnen aantrekken. Door hun behoefte te begraven, minimaliseren ze dit risico en houden ze hun territorium proper én veilig. 

 

Net zoals mensen een proper toilet belangrijk vinden, geldt dit dus ook voor katten. Een schone en goed onderhouden kattenbak is essentieel voor hun welzijn. Katten hebben specifieke voorkeuren en behoeften als het gaat om hun toiletgewoonten. Wanneer deze niet worden gerespecteerd, kan dit leiden tot onzindelijkheid.

Mogelijke oorzaken van onzindelijkheid 

Medische oorzaak

Wanneer een kat binnen plast, kan dat meerdere oorzaken hebben. De eerste stap is altijd om een medische oorzaak uit te sluiten. Aangezien katten geen pijn laten zien denk je wellicht dat je kat niets mankeert, maar enkel een bloed- en urineonderzoek kunnen hierover uitsluitsel geven, dus ga eerst bij je dierenarts langs voor een medische controle. 

Optimalisatie van de kattenbak

Een van de belangrijkste oorzaken van stress bij katten is een ongeschikte kattenbak. Hieronder vind je enkele tips om de toilethygiëne van je kat te verbeteren:

  • Kattenbakhygiëne: Zorg ervoor dat de kattenbak altijd schoon is. Maak de bak minstens één keer per dag schoon en ververs regelmatig het zand.
  • Type Kattenbakzand: Kies voor fijn kattenbakzand. Katten geven de voorkeur aan fijne korrels omdat dit comfortabeler is voor hun pootjes. Als ze zelf konden kiezen nemen ze nooit grove korrels.
  • Aantal Kattenbakken: Een kat heeft twee kattenbakken nodig. Ze doen hun pipi en kaka bij voorkeur in een afzonderlijke kattenbak. Indien er vele katten zijn wordt dit geteld per ‘sociale groep’. Meerdere kattenbakken voorkomen stress.
  • Grootte van de Kattenbak: De kattenbak moet groot genoeg zijn; bij voorkeur anderhalf keer zo groot als je kat, inclusief de helft van de staart.
  • Veilige Plek: Plaats de kattenbak op een rustige, veilige plek, weg van wasmachines, kattenluiken en drukbezochte gebieden zoals een keuken of berging.
  • Open Kattenbak: Kies bij voorkeur voor een open kattenbak. Als je een gesloten bak gebruikt, verwijder dan het luikje.

Stress en onzindelijkheid

Stress is een veelvoorkomende oorzaak van onzindelijkheid bij katten. Stress kan ontstaan door o.a. veranderingen in de omgeving, indringers in hun territorium of behoeften die niet worden ingevuld.

Conclusie

Observeer en begrijp de lichaamstaal van je kat. Ze doen niets om je te pesten; hun gedrag heeft altijd een reden.

Het achterhalen van de onderliggende emoties WAAROM je kat niet in de kattenbak gaat is cruciaal. Wanneer bovenstaande tips niet helpen om het ongewenst gedrag op te lossen is een meer professionele aanpak aan te raden waar in de diepte wordt gekeken naar alle omstandigheden waarin je kat zich bevindt en welke behoeften er ontbreken.  Aarzel niet om mij vrijblijvend te contacteren als je nog vragen hebt over onzindelijkheid. 

 

    Oplossingen aanreiken voor gedragsproblemen en ongewenst gedrag.
    De taal en het gedrag van je dieren begrijpen en streven naar een diepe verbinding.
    Ann Suvée – Gecertificeerd Dierengedragstherapeute

    Copyright © 2018 - 2024 | Dierencoach Ann