Winter, een seizoen van betoverende landschappen en knusse momenten bij de open haard. Maar voor onze geliefde paarden kan het een uitdagende periode zijn. Vooral als de temperatuur plotseling daalt, kunnen sommige paarden last krijgen van pijnlijke hoeven. Dit staat bekend als winterbevangenheid, hoewel het eigenlijk geen hoefbevangenheid is. Wintergerelateerd hoefpijnsyndroom zou een betere benaming zijn.
Voorkom Pijnlijke Hoeven in de winter!
Wanneer de winterkou toeslaat, gaan de bijnieren van het paard meer cortisol produceren. Cortisol vernauwt de bloedvaten, wat leidt tot verminderde doorbloeding in de hoeven. Bovendien maakt het lichaam meer schildklierhormonen aan om de kou te bestrijden, wat de bloedtoevoer naar de hoeven nog verder vermindert. Deze verminderde doorbloeding veroorzaakt pijn, vooral wanneer het paard over een bevroren, hobbelig weiland moet lopen. De pijn en stress die hierbij komen kijken, leiden tot nog meer cortisolproductie, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.
In deze tijd kan een uitzondering op het ‘geen dekens’-beleid gemaakt worden. Een goede wind- en waterdichte deken met een warme fleece eronder kan het paard beschermen. Dichte hoefschoenen helpen ook om de voeten warm te houden. Zorg natuurlijk voor een water- en winddichte schuilstal. Beweging op een zachte ondergrond, zoals een binnenbak, is gunstig voor de doorbloeding
Verkwikkende planten en een stimulerende massageolie voor een optimale doorbloeding.
Planten zoals kaneel, rozen- of gemberwortel kunnen helpen bij het verwijden van de bloedvaten. Een massageolie gemaakt van rozemarijnolie (10 druppels), jeneverbesolie (5 druppels) en jojoba-olie (100 ml) kan op het onderbeen en de kroonrand worden gemasseerd om de doorbloeding te stimuleren.
Klinkt allemaal misschien wel een beetje technisch en ingewikkeld maar je hoeft geen Einstein te zijn om te weten dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam in werking wordt gesteld als je de scenar gebruikt. Het spreekt letterlijk de eigen taal van het lichaam.
Gezonde lucht voor gezonde paarden: voorkom ademhalingsproblemen
Paarden die lange tijd in een schuur verblijven in de winter lopen het risico ademhalingsproblemen te ontwikkelen. Terugkerende luchtwegopstructie of andere ademhalingsmoeilijkheden komen dan heel vaak voor. Dat komt omdat de meeste schuren een slechte ventilatie hebben en omdat de deuren meestal gesloten blijven om de warmte binnen te houden.
Als de ventilatie niet goed is, hoopt vocht zich op door de ademhaling van de paarden, de mest en urine. Deze vochtige lucht condenseert op de koude oppervlakken, wat een vochtige omgeving creëert en ademhalingsproblemen kan veroorzaken of verergeren.
De vochtigheid, ammoniak en stof in een afgesloten stal kunnen echt slecht zijn voor de luchtwegen van een paard. Als je paard in de stal staat, probeer dan de ramen te openen voor wat frisse lucht, of houd hem in een stal waar af en toe de deuren open kunnen voor betere luchtstroom.
Paarden voelen zich het beste in een weiland met een open schuilplaats zonder strooisel. Voer ze met stofvrij voedsel of hooi dat vochtig gemaakt is.
Welke voedingssupplementen en ondersteuning je nog kan bieden
Je kan je paard ondersteunen met een Vitamine E voedingssupplemeent om ontstekingen in de longen en luchtwegen te voorkomen. Magnesium is dan weer belangrijk voor de ontspanning van de spieren en kan helpen bij het verminderen van spasmen in de luchtwegen. Etherische oliën zoals eucalyptusolie en pepermuntolie kunnen ook verdund worden gebruikt als inhalatie of op de borstkas van het paard worden aangebracht.
Oplossingen aanreiken voor gedragsproblemen en ongewenst gedrag.
De taal en het gedrag van je dieren begrijpen en streven naar een diepe verbinding.
Ann Suvée – Gecertificeerd Dierengedragstherapeute